Varför ska jag välja en ICF-ackrediterad coachutbildning?
Kort svar: Du får ett utbildningsintyg som arbetsgivare och uppdragsgivare över hela världen känner igen.
Långt svar:
- Det finns en hel djungel av coachutbildningar på marknaden. En del är bra. En del är inte så bra. Även om du avgränsar ditt sökande till ICF-ackrediterade coachutbildningar så är utbudet stort.
- International Coaching Federation (ICF) granskar och godkänner coachutbildningar genom ackrediteringar.
- Med ca 50.000 medlemmar världen över är ICF med bred marginal Sveriges, Europas och världens största och mest välkända branschförening för coacher och coachutbildare.
- Om din utbildare mot förmodan skulle missköta sig så kan ICF frånta utbildaren ackrediteringen. Det gör att den som är ICF-ackrediterad är angelägen om att sköta sig.
Är alla ICF-ackrediterade coachutbildningar ungefär samma?
Kort svar: Nej.
Långt svar:
- Det är lätt att tro att ICF utbildar coacher och coachutbildare men så är det alltså inte. ICF ackrediterar coacher och coachutbildare, det är inte samma sak. Alla ICF-ackrediterade coachutbildningar måste relatera till det som ICF kallar coachens kärnkompetenser. Men HUR man gör det är upp till den enskilde coachutbildaren. Två ICF-ackrediterade utbildningar med liknande namn behöver alltså inte dela ett enda utbildningsmoment.
- Värdet med att välja en ICF-ackrediterad utbildning är att du får är ett välkänt utbildningsintyg oavsett vad du tyckte om ditt val av utbildare. Men du vill naturligtvis inte bara ha ett välkänt utbildningsintyg utan också vara riktigt nöjd med ditt val av coachutbildning.
- Hade det varit så att alla ICF-ackrediterade coachutbildningar hade varit ungefär samma så hade det enda rimliga valet varit att välja den som ligger närmast och är billigast. Då hade inte så många varit beredda att resa så långt för att gå sin utbildning just på GA.
Vad finns det för fakta som stödjer påståendet att GA är ett utmärkt val?
Kort svar:
- Sveriges trovärdigaste referenser och ett snittbetyg på 4,96 av 5;
- Sveriges enda coachutbildare ackrediterad för att utbilda mot den högsta certifieringsnivån;
- Sveriges första avancerade ackreditering i teamcoachning;
- Sveriges enda coachutbildning där du kommer ha en Director of Education, utbildare och mentor som är utsedd av ICF att göra internationella färdighetsbedömningar av coacher som vill certifieras på den hösta nivån (ICF Master Certified Coach (MCC)).
Långt svar:
- Över 1000 identifierbara referenser. Deltagarnas snittbetyg på GA:s utbildning är 4,96 av 5. Problemet är att vem som helst skulle kunna skriva vilken påhittad siffra som helst på sin webbsida. Och vem som helst skulle kunna skriva ihop egna fantastiska recensioner, eller välja ut några nöjda deltagare ur en större skara halvnöjda. Över 1000 identifierbara referenser gör att du kan verifiera att våra deltagare är precis så nöjda som de verkar vara. Det finns ingen annan coachutbildare i Sverige som kan erbjuda den möjligheten.
- ICF-ackrediteringar. GA har en Level-1-ackreditering. Det har nästan alla som är ICF-ackrediterade. GA har en Level-2-ackreditering. Det är det bara en handfull svenska utbildare som har. GA var först i Sverige med att få en avancerad ackreditering i teamcoachning. Och GA är ensamma i Sverige om att ha en Level-3-ackreditering. GA är den enda svenska utbildningsleverantör som är godkänd för att arrangera coachutbildningar hela vägen upp till den högsta certifieringsnivån – ICF Master Certified Coach (MCC).
- ICF-expertis. Henrik Cederhed grundade GA 2002 och är fortfarande ytterst ansvarig för verksamheten. Han är inte bara certifierad på den högsta nivån – ICF Master Certified Coach (MCC). Utöver det är han också MCC-assessor sedan 2018. Det innebär att han är utsedd av ICF att göra internationella färdighetsbedömningar av coacher som vill certifieras på den högsta nivån (MCC). Vilket i sin tur gör att GA har koll på vad som händer internt hos ICF när det gäller utvecklingen av vad som anses vara mästerlig coachning – långt innan den informationen når resten av världen. Under en handfull år gjorde han också färdighetsbedömningar av coachutbildningar som ville ackrediteras av ICF. Under denna period uppmanades han av ICF:s högkvarter i USA att söka till den första globala styrelsen för ICF Coaching Education när det blev en separat organisation inom ICF. När han inte gjorde det, uppmanades han att söka till ”Accreditation Advisory Commitee” som hade till uppgift att verka som ämnesexperter när det nya globala ackrediteringssystemet för coachutbildningar skulle skapas. Men ingen kan vara över allt, och Henrik valde att fokusera på GA:s utbildningar och att fortsätta som MCC Assessor. De dagar du inte har Henrik som utbildare eller mentor så kommer du ha utbildare och mentorer utbildade av Henrik. Många av dem är redan ICF-certifierade på den högsta nivån (Jenny Andersson, Joachim Syrén, Kristina Rosén). Övriga är både certifierade som ICF Professional Certified Coach (PCC) och synnerligen kompetenta (Helen Alfredsson, Jessica Thorén, Anki Roth). Och så har vi Jenny Stolpe som dessutom har genomgått en omfattande internutbildning som Coach Trainer med Henrik. Förutom att hon är en lysande coachutbildare så är hon också utbildad av ICF för att göra coachexaminationer och är den som numer håller i majoriteten av examinationerna.
- Vetenskapligt förhållningssätt. Coachning är ett hantverk och vi fokuserar på praktik, inte akademisk teori. Men ett vetenskapligt förhållningssätt till kunskap är ändå viktigt när man arbetar med utbildning. Det ska vara evidensbaserat – förankrat i vetenskap och beprövad erfarenhet. De två pedagoger som arbetar heltid med GA har en relevant akademisk examen i botten (Henrik Cederhed en magister från Handelshögskolan med inriktning på ledarskap och verksamhetsutveckling, och Jenny Stolpe en kandidat i hälsopedagogik). Henrik var den ende svensk som deltog i de två första internationella forskningskonferenser som vår bransch anordnade. Han blev certifierad som ”Master Trainer” med ett förslag om hur de dåvarande certifieringskriterierna skulle uppdateras i linje med ny forskning. Dessutom har två av mentorerna på GA bakgrund som forskare (Helen Alfredsson och Anki Roth).
- Kontinuitet. Det är fakta i fallet att vi har utbildat coacher sedan 2002, med samma person som utbildningsansvarig. Vi har klarat oss igenom både finanskrisen och coronakrisen. Eftersom Henrik är född 1976 så är det dessutom sannolikt att den kontinuiteten stäcker sig långt in i framtiden. GA är ensamma om den positionen.
- Trovärdighet. ”Social kontroll” har sina nackdelar. Men det faktum att vi bor nära där vi arbetar gör att vi hela tiden träffar våra tidigare kursdeltagare i våra privatliv, och det är ytterligare en anledning att ”sköta sig”. Skulle vi göra något annat än det som är rätt och etiskt så är inte den värsta konsekvensen att ICF blir inblandade.
- Dina kurskamraters ambitionsnivå. När man bestämmer sig för att gå en certifieringsgrundande coachutbildning kan man endera gå en utbildning med en Level-1- eller Level-2-ackreditering från ICF. Det är inte bara det att det är dubbelt så mycket utbildning i en Level-2-ackreditering, kravet på organisationen, pedagogerna, och deltagarnas färdighet är högre. Alla har inte möjlighet att gå en Level 2 och vi har många som fått ut massor av vår steg-1-utbildning. Men när man examineras från en Level 2 så bedöms man mot färdighetskraven för ICF Professional Certified Coach (PCC). Det gör man inte om man går en Level 1. Det är fakta i fallet att det är mer än dubbelt så många som examineras från GA:s steg-2-utbildning jämfört med de som bara går steg 1. Så ser det inte ut hos någon annan svensk coachutbildare.
Om du väljer GA så kan du backa upp ditt val med fakta.
Vilken sorts coacher utbildar GA?
Kort svar: Det är lockande att svara ”skickliga”, men det är nog bättre att hänvisa till det långa svaret istället.
Långt svar: Coach är inte en skyddad titel. ”Coachning” betyder olika saker i olika sammanhang. För en del så är coachning samma sak som terapi, för andra samma sak som rådgivning, kunskapsöverföring, handledning eller peppning. Så kommer det fortsätta vara. Men ICF – världens största branschförening för professionella coacher och coachutbildare – ger däremot en mycket snävare betydelse åt begreppet coachning. På GA kallar vi det sedan 2016 för ”Katalyserande Coachning” och har registrerat begreppet (och den engelska motsvarigheten ”Catalytic Coaching”) som skyddat varumärke. Den stora fördelen för dig med att kunna säga att du är utbildad i katalyserande coaching är att två saker kan hända:
- Personen du pratar med känner till GA och din kompetens associeras med oss.
- Det är första gången personen hör begreppet och du får den naturliga följdfrågan ”Vad är det?”. Det bra att få den frågan eftersom det ger dig möjlighet att sätta rätt förväntningar och du slipper vanliga missförstånd.
”Katalyserande Coachning ® handlar om att hjälpa människor att hitta sina egna svar på 1) vad de vill (inom de ramar som finns), och 2) vad som ska till för att de ska kunna komma dit de vill. Och sen att få det gjort.”
Är du chef så innebär det i praktiken att du blir utbildad på hur du kan göra för att slippa lösa problem åt andra hela tiden, du får verktyg för att få folk att tänka själva – så att ni tillsammans kommer dit ni ska. Även om du inte är chef så kan du bidra med en massa värden. Vem som helst i organisationen har rätt att ställa frågor. Råkar du vara anställd eller anlitad som coach så förväntas det till och med att du ställer frågor som leder till resultat.
GA utbildar i generell coachkompetens som du kan använda som du vill, och kombinera med den du är och det du har med dig.
Men jag fattar inte, det är väl skillnad på t.ex. livscoachning och affärscoachning?
Kort svar: Det är ju helt riktigt, men samtidigt är det så att ICF certifierar på generell coachkompetens, vilket innebär att t.ex. en livscoach och en affärscoach certifieras på exakt samma kriterier.
Långt svar: En stor del av våra deltagare använder sin nyvunna coachkompetens i sin vardag som t.ex. ledare, samtalsproffs, verksamhetskonsult eller HR expert. De av våra deltagare som redan är professionella coacher, eller blir det efter utbildningen, har olika titlar. Här är några exempel:
- Teamcoach
- Karriärcoach
- Agil coach
- Executive Coach
- Ledarskapscoach
- Säljcoach
- Hälsocoach
- Affärscoach / business coach
- Prestationscoach / Performance coach
- Förändringsledare
Gothia Akademi utbildar på generell coachkompetens. Generell coachkompetens kan du applicera på det som råkar vara ditt intresse, och/eller ligger i linje med din andra utbildning/bakgrund/erfarenhet.
Är GA det bästa valet för alla?
Kort svar: Nej, inget passar alla.
Långt svar: Vi har våra antagningsintervjuer för att säkerställa att att vi är en bra matchning för dig. Här är några exempel på saker som skulle kunna signalera att GA inte är en bra matchning.
- En del tycker det är provocerande att vi samlar in mobilerna och att man inte ens får tillbaka dem på lunchen. Klarar man sig inte utan sin mobil 8.30-16.30 så ska man nog välja en annan utbildning. Vi kommer fortsätta samla in mobilerna eftersom det är vår erfarenhet att det är ett viktigt bidrag till det meningsfulla reflektionsutrymme vi vill skapa. Vi upprättar listor med telefonnummer till närmaste anhörig, och det finns alltid en nödtelefon.
- En del är ute efter att få bekräftelse på sin kompetens. Vi är bortskämda med att ha kursdeltagare som riktigt duktiga på sitt område, men det är jätteviktigt att du kan tillåta sig själv att vara ”nybörjare” när du kliver in på GA. Är man inte intresserad av att lära nytt så ska man nog välja en annan utbildning.
- En del vill bara kunna skaffa sig ett certifikat. För den som inte samtidigt vill växa, utvecklas och skaffa sig nya färdigheter så blir det här en onödigt krävande väg. Då är det bättre att bara ta närmaste och billigaste ICF-ackrediterade utbildning, det kommer bli tillräckligt bra. Man kan säkert hitta någon billig onlineutbildning på engelska till och med.
- En del har inga tidsmarginaler i sitt liv. Du kommer vara otillgänglig 8.30-16.30 tre dagar i stöten, du kommer vara rejält trött när utbildningsdagen är slut, och du kommer behöva avsätta uppemot en timme per vardag för självstudier/övning mellan utbildningsmodulerna. Om du kan skapa det tidsutrymmet så kommer du få ut fantastiskt mycket av din utbildning på GA – det gäller speciellt GA:s Premium-paket. Men den som inte kan skapa det utrymmet i sitt liv ska nog välja en annan utbildning. Eller avvakta helt med utbildning.
Bara du kan avgöra om det GA har att erbjuda är det du vill ha. Om du inte känner dig övertygad om att GA är ett utmärkt val för just dig så finns det minst två lösningar på det:
- Titta på våra referenser. Filtrera fram några som har likheter med dig, leta upp dem på Linkedin och skicka ett meddelande och fråga om du får ringa dem och ställa några frågor om deras utbildning på GA.
- Slå oss en signal och ställ dina frågor. Du ringer aldrig och stör, kan vi inte svara så lämna bara ett meddelande på svararen så blir du uppringd. 031-719 50 90.