Henrik Cederhed svarar på frågor om INLPTA, hur det kom sig, och vad som hände sen.
2025-03-26
Jag har hört att ni var anslutna till en annan branschförening för coachutbildare tidigare, berätta om det!
Kort svar
Vi har anslutna till INLPTA. En gång i tiden får man nog säga att jag var expert på evidensbaserad NLP. Men det var då det.
Långt svar (Hoppa över det långa svaret om du är nöjd med ett kort svar)
Jag har en bakgrund som bågskytt och det var därifrån jag fick mitt intresse för prestationspsykologi och coachning. När jag läste mitt första år på universitetet under 90-talet så hade jag en handledare som gick en coachutbildning och passade på att öva på oss. Det var uppenbart att det var kunskap som jag skulle komma att ha nytta av eftersom jag ville arbeta med individ- och verksamhetsutveckling. När min handledare började arrangera egna utbildningar, gick jag både grundutbildningen och fortsättningsutbildningen för honom. Därefter gick vi tillsammans en coachutbildar-utbildning i England.
Vid det laget arbetade jag som coach och teamledare i en organisation som arbetade mycket framgångsrikt med ungt entreprenörskap. Vi hade regeringsbesök och omnämndes i en vitbok som handlade om arbete med ungdomar inom EU. Det genomfördes också två olika forskningsprojekt som kom fram till att vår metod för att coacha unga till sysselsättning var ”långsiktigt effektiv och ekonomiskt fördelaktig för samhället”.
Eftersom jag hade gått en coachutbildar-utbildning fick jag ansvaret för att internutbilda ett tiotal coacher, projektledare och kontorschefer. Organisationen jag arbetade i hade tidigare utbildat och certifierat andra coacher genom INLPTA (International NLP Trainers Association). Så jag fick betalt för att gå INLPTA:s utbildar-utbildning också. På så sätt kunde de coacher jag utbildade få samma certifiering som de som redan var utbildade.
Det var så jag blev medlem i INLPTA. Där engagerade jag mig i styrelsen under ett 10-tal år. Mitt viktigaste bidrag under den tiden var att uthålligt informera om skillnaden mellan äpplen och päron. NLP är inte ett skyddat varumärke och finns i olika skepnader. Det jag stötte på i universitetsvärlden är kopplad till entreprenörskap, coaching, prestationsutveckling och effektiv kommunikation på arbetsplatsen (NLP business). Samtidigt finns det också en gren av NLP som är inriktad på terapi och hypnos, något som jag aldrig arbetat med.
När INLPTA bestämde sig för att förtydliga skillnaden och formellt skilja på dessa två spår, blev jag först i Sverige med att certifieras som INLPTA Business Trainer. Och jag var först i Sverige med att certifiera ”INLPTA Coacher” när det kom som en egen certifiering.
Sen började det hända mer på den akademiska fronten. Världen fick sin första Ph.D. som hade gjort sin avhandling på NLP, och fler följde. Jag var den ende svensk som deltog i de två första forskningskonferenser som anordnades om NLP. Jag var väl insatt i den kritik som delar av NLP fick från vissa håll, och det lärde mig mycket om vetenskapen bakom hur det går till när människor får saker om bakfoten. Jag läste den forskning som fanns att läsa och de böcker som skrevs av forskare insatta i NLP. Och jag ägde både evidensbaseradnlp.se och evidencebasednlp.com.
Jag blev den andre person i Sverige som certifierades som ”INLPTA Master Trainer”. Ett av kraven för att få denna certifiering var att man skulle ha bidragit till NLP-områdets utveckling på något sätt. Mitt bidrag var en genomgång av, och förslag till uppdatering av INLPTA:s certifierings-kriterier i linje med ny forskning.
Det borde vara en rättvisande beskrivning att säga att jag var expert på evidensbaserad NLP.
Är du inte det längre?
Nix. Har ingen koll. Följer inte alls vad som händer på området. Man kan inte vara över allt.
Men varför lämnade du INLPTA när du hade den typen av expertis?
Det var inget som hände över en natt utan en process som tog över 5 år. En viktig bakgrundsfaktor var att NLP inte är ett skyddat varumärke och det är ett bekymmer både för den som jobbar som coachutbildare och för den som jobbar som coach. Det finns nämligen inget som hindrar att vem som helst gör vad som helst under ”NLP-flagg”, och det drabbar seriösa aktörer. När jag satt som ordförande i INLPTA Scandinavia så fanns det NLP-aktörer (utanför INLPTA) som gjorde saker som fick människor att ringa mig och vara alldeles förtvivlade. Tre olika aktörer hade startat egna ”internationella” certifieringsorganisationer med olika grader av vilseledande webbsidor. En av dessa aktörer utgav sig dessutom för att vara psykolog, vilket inte bara är oetiskt utan dessutom olagligt i Sverige. Men INLPTA har inte mandat att styra upp någon annan än sina egna medlemmar.
Över tid upplevde jag att det oskyddade varumärket blev ett allt större bekymmer. Jag upplevde också att andra (även inom INLPTA) hade ett mycket svalare intresse för det vetenskapliga förhållningssättet än vad jag har. Och jag började också misstänka att utvecklingen av NLP inom universitetsvärlden skulle kunna komma att bli en mycket långdragen process.
Det slutade med att jag la ner ett mycket omfattande arbete på att vidareutveckla vår coachutbildning, och fick den ICF-ackrediterad. Men vi behöll möjligheten för våra deltagare att välja till ytterligare utbildning – så att den som ville fortfarande kunde få ut en INLPTA-certifiering.
Det gick några år och bekymret med det oskyddade varumärket fortsatte. Till slut bestämde vi oss för att ta bort detta tillval. Och då fanns det inte längre någon anledning att vara medlem i INLPTA.
Saknar du det inte?
Nej. Vi fortsätter ha ljuvliga grupper med nöjda deltagare.
Men är det inte att kasta bort något som du investerat en massa tid och pengar i?
Nja, jag vet inte. Det viktiga är att det var ett långsiktigt val – både för GA och för GA:s alumner.
Vad tycker era kursdeltagare om att ni lämnade INLPTA?
Intressenter som vill gå en NLP-utbildning väljer naturligtvis att gå hos någon annan. Men de som vill gå en riktigt bra coachutbildning fortsätter komma till Gothia Akademi i samma utsträckning som innan. Och de är lika nöjda som innan.
Vad tycker era gamla kursdeltagare om att ni lämnade INLPTA då?
Det var säkert en och annan som blev lite förvånad. Har man fått en odelat positiv upplevelse av NLP genom oss så är det väl en rimlig reaktion. Men den som bara har läst om NLP och försöker bilda sig en uppfattning genom t.ex. Chat GPT eller Wikipedia blir nog inte alls förvånad. Det är naturligt att ett företag som sätter högt värde på det vetenskapliga förhållningssättet väljer att gå vidare. Det spelar ju roll vilken uppfattning andra får om din utbildning – även om det beror på att de har blandat ihop äpplen och päron.
Våra alumner fortsätter att, på sina CV:n, linkedinprofiler och webbsidor, stoltsera med att de har gått Gothia Akademis coachutbildning… men det är nog rimligt att anta att en och annan kommer ta sig en ordentlig funderare på om inte INLPTA-pappret trivs bäst i byrålådan så länge.
Jag delar nog den bedömningen av hur världen ser ut idag.
Framtiden
Just nu råder det inget tvivel om att ICF har en helt dominerande ställning som marknadsföringsplattform för den som gått den här typen av utbildning. Och vi tror att ICF:s ställning kommer att vara ännu starkare om 5-10 år.
Hur branschen har förändrats om 25 år och vad det kommer att stå på utbildningsintyget då – det är upp till framtiden att utvisa. Det vi vet är att vi kommer fortsätta erbjuda våra alumner fortbildning, komplettering och uppdatering – så att både vi och våra alumner kan fortsätta att ligga i framkant i takt med att tiderna förändras.